Langkah
– langkah Penuaian
LANGKAH-LANGKAH
|
PENERANGAN
|
Tandan diangkat dan
dimasukkan ke dalam beg sedia khas bagi memudahkan proses pemindahan buah.
Biji buah lerai dipungut keseluruhannya.
|
|
Ini adalah stamp ramp
buah yang telah disediakan supaya buah boleh diletakkan diatasnya bagi
mengelakkan buah kotor.
|
|
Pekerja akan menulis buah
yang telah mereka tombak. Nombor 33 merupakan nombor penombak berserta lot
kawasan mereka dan nombor 4 merupakan bilangan buah yang mereka tombak.
|
|
Kawasan lot bagi
ladang telah dibahagikan mengikut pegawai ladang supaya pengurusan penuaian lebih
efisien. Lot 33 ini adalah contoh bagi pekerja bernombor 33. Jadi sekiranya
ada masalah yang berlaku di lot tersebut pekerja nombor lot akan dicari.
|
|
Bagi pemangkasan,
pelepah, pelepah tersebut mestilah disusun dengan rapi. Kawasan yang bersih
dengan pelepah yang disusun akan dibayar gaji ‘prunning’.
|
|
Pokok ini merupakan
salah satu contoh pokok yang terbaik kerana mempunyai buah yang banyak dan
berselang dua. Pemangkasannya juga teratur. Bagi pokok kelapa sawit berumur
5tahun ke bawah mempunyai 58 pelepah. Pengurusan pemangkasan amat penting
bagi menentukan bentuk pokok.
|
|
Setelah buah kelapa
sawit diletakkan di flat form, pemungut buah (loader) akan mengangkat buah
masuk ke traktor ladang (KUFT).
|
Traktor ladang akan menghantar
buah kelapa sawit ke ‘ramp’ sebelum dihantar ke kilang.
|
|
Lori buah akan
menghantar buah kelapa sawit ke kilang.
|
Standard biji lerai pada tandan buah kelapa sawit berbeza mengikut syarikat.. Bagi Pengusaha persendirian kelapa sawit, boleh menggunakan standard yang digunakan oleh MPOB..
0 comments:
Post a Comment