Saturday, April 30, 2011

Hikmah Solat Dalam Sudut Kesihatan1. BERDIRI (Anggaran Masa 60 saat)

  • Berdiri merupakan istirehat yang sempurna. ini kerana otot-otot di bahagian atas dan bawah belakang badan direhatkan. Cara ini juga dapat menghindarkan sakit tulang belakang dan membentuk personaliti fizikal yang sihat.


  • Pandangan mata ditajamkan dengan memfokus inti di tempat sujud. Bahagian atas dan bawah pusat otak disatukan untuk tujuan yang satu iaitu menghadap Allah S.W.T. Seterusnya akal, jiwa dan perasaan dibawa bersama menghayati bacaan al-Fatihah. Bacaan itu akan merangsang, membersih dan menguatkan jantung, tiroid, kalenjar pineal, pituatari, buah pinggang dan paru-paru.

2. RUKUK ( Anggaran Masa 12 saat)
  • Dalam situasi ini, darah dipam ke bahagian dada. Otot-otot di bahagian bawah belakang badan, paha dan betis akan tertarik sepenuhnya di samping menegangkan otot-otot di perut,abdomen (bawah perut) dan buah pinggang. Ini akan memberi kesan yang baik pada keseluruhan personaliti fizikal dan rohani.

3. IKTIDAL (Anggaran Masa 5 saat)
  • Semasa bangun dari rukuk (Iktidal), darah pada bahagian dada tadi akan kembali ke seluruh badan, membawa bersamanya toksin (racun dalam badan) ke hujung kaki dan tangan. Pada masa yang sama fikiran menjadi tenang dan badan akan terasa rehat.

4. SUJUD (Anggaran Masa 12 saat)
  • Mempercepatkan pengaliran darah ke bahagian atas badan, terutamanya pada bahagian kepala (mata, telinga dan hidung) dan paru-paru. Darah yang berkumpul akan membersihkan kandungan toksin di kepala.


  • Keistimewaan bagi ibu yang hamil ialah mengukuhkan kedudukan janin dalam rahim dan memudahkan proses kelahiran bayi. Lutut yang membentuk sudut tepat dapat menguatkan otot perut daripada menggeleber.


  • Sujud dalam beberapa saat akan membersihkan rongga pernafasan dan sistem pengaliran darah serta sistem saraf. Menyeimbangkan sistem saraf simpatetik dan saraf pra-simpatetik.

5. DUDUK
  • Posisi jari kaki yang berlipat (Termasuk cara melipatkan kaki ketika sujud) merupakan kaedah pengurutan refleksi terhadap saraf mata, saraf telinga, saraf di tengkuk dan keseluruhan bahagian kepala. Membantu dalam mengatasi masalah sakit pada bahagian kepala.


  • Cara jari dilipat juga akan membantu pembuangan toksin dalam hati dan menguatkan gerakan peritalsis usus besar. Ia membantu penghadaman makanan dengan menolak bahan makanan ke bawah.

...P/S Artikel ini hanyalah sebagai pengetahuan kepada kita semata-mata bagi menyedarkan kita bahawa agama Allah s.w.t adalah agama yang syumul menyeluruh untuk umat manusia. Setiap ajaran yang diperintahkan mempunyai kebaikan dan kafiatnya tersendiri yang mana tidak dapat menjangkau fikiran seorang manusia. Dikhuatiri jika terlalu taksub dengan amalan yang boleh menjaga kesihatan sahaja akan terlalai dari niat sebenar iaitu solat adalah kerana Allah Taala. Setiap yang kita lakukan perlulah disertai dengan niat kerana Allah Taala. InsyaAllah kehidupan duniawi dan ukhrawi sentiasa diredhai olehNya. Bersama-samalah kita menghayati setiap suruhan dan perintahNya agar kita dalam kalangan orang-orang yang soleh. Takbir!!! ALLAHUAKBAR...Keinsafan Terakhir

Keinsafan TerakhirYa Allah, Wahai Zat Yang Maha Agung Kemuliaannya dan sentiasa Memiliki Ketinggian. Jika Kau menghendaki, maka dengan sekelip mata pun Kau boleh mendatangkan taufan yang mana lautan pun malu melihatnya. Dan jika Kau menghendaki, seluruh makhluk ini kau boleh tempatkan dalam tempat yang sebesar zarah dengan ucapan "Kun!". Sesuatu yang tiada, Dikau boleh wujudkan. BagiMu tiada suatupun pekerjaan yang sukar.

Ya Allah, bersihkan dan hapuskanlah kekotoran zahir dan batin kami dengan kesempurnaan KeampunanMu dan lautan KemaafanMu. Kurniakanlah kepada kami dengan pakaian zuhud dan takwa, mengkhidmati makhluk dan menuruti sunnah dengan bersih dan nyata. Jadikanlah maksud kehidupan kami untuk meninggikan dan mengharumkan Agama Muhammad SAW. Jadikanlah kami sebagai Mentari Ilmu dan Kau jadikanlah amalan kebaikan kami sempurna menjadi sumber hidayat. Dan orang-orang yang bertakwa juga akan memilih jalan amalan Soleh dgn sinar kecemerlangannya... dan jadikanlah kami seumpama Mata Air yang mengairi Taman Islam di musim gugur sehingga ke Hari Kiamat.

Ya Allah, kurniakanlah kami dengan kecintaan terhadap Iman dan hiaskanlah ianya di dalam hati kami. Campakkanlah rasa takut dalam hati kami terhadap kekufuran, dosa dan derhaka. Dan jadikanlah kami orang-orang yang memperolehi Hidayat dan hamba-hamba yang bersyukur supaya ketika wak2 kami mati dan di dalam kubur dan di Hari Kiamat nanti kami bersuka cita dan gembira & Jannatul Firdaus menjadi tempat kami.

Ya Allah, daku bersyukur kerana Dikau sentiasa melindungi diriku dan terus mendidikku agar selalu memohon dan merayu kepadamu. Hindarilah kami dari api neraka yang panasnya tiada tertahan lagi dari panasnya matahari. Sesungguhnya tiadalah kekuatan kami untuk mengatasi api neraka. Maka berikanlah kami Taufik untuk bertaubat dan ampunkanlah dosa-dosaku kerana sesungguhnya Dikau adalah Pengampun segala dosa.

Dalam Kita Melangkah

Terkadang diuji dengan Ujian

Yang terasa berat

Hingga kita terduduk

dan menangis... Peritnya terasa

Tapi ketahuilah dan renungilah

Kembali ke dalam diri kerana

Mungkin Air Mata tika itu hadir

Kerana Allah s.w.t mahu

Kita Menjahit Kembali

Sejadah Iman

Yang kian terkoyak

Lantaran ada langkah-langkah

Yang tersasar dari keikhlasan...